Campania de constientizare adresata persoanelor de etnie roma

Aceasta rubrica este dedicata Campaniei de constientizare adresata persoanelor de etnie roma - una dintre activitatile principale ale proiectului VIP PLUS. Ne propunem ca prin aceasta rubrica sa punem la dispozitia profesionistilor care lucreaza in centre de zi (dar si altor profesionisti - din servicii publice, unitati de inavatamant etc), materiale elaborate in cadrul proiectului si resurse complementare utilizabile in activitatile cu parintii de etnie roma. Este important sa ne aducem contributia la cresterea constientizarii in randul adultilor romi (parinti si viitori parinti) cu privire la drepturi si responsabilitati, astfel incat rolul lor sa fie activ in procesul de incluziune sociala.

Din perspectiva Strategiei Nationale de Incluziune a Romilor (SNIR) pentru perioada 2021-2027, o directie strategica importanta se considera consolidarea dimensiunii cetateniei active a grupului reprezentat de cetatenii romani apartinand minoritatii rome, cu accent pe cei aflati in situatie de vulnerabilitate, tinand seama de diversitatea si particularitatile neamurilor de romi, in scopul de-a pune in valoare potentialul acestora din perspectiva contributiei la viata publica, sociala, economica si culturala a tarii.

In acest sens, lucratorii din servicii sociale au nevoie de resurse din care sa se inspire sau pe care sa le foloseasca in relatia cu parintii si alti membri ai familiilor rome cu care vin in contact. Resursele pe care le publicam aici sunt de interes si pentru autoritatile publice locale precum si pentru toti cetatenii comunitatilor, care pot contribui activ la o mai buna constientizare a drepturilor si responsabilitatilor de catre parintii romi, in scopul respectarii drepturilor copiilor vulnerabili si asigurarii integrarii lor scolare si sociale.

Pentru mai multe detalii despre campania de constientizare, click aici

Pentru a consulta Pliantul Campaniei, click aici.

Va invitam sa consultati resursele realizate sau selectionate de echipa de proiect, cu mentiunea ca ele se pot printa pentru a fi inmanate parintilor, pot fi cititite (mai ales in situatia beneficiarilor analfabeti) sau folosite ca sursa de inspiratie in discutii cu parintii in centrele de zi in activitati de informare, educatie parentala, consiliere.

Conceptul campaniei de constientizare adresate persoanelor de etnie roma ( material realizat in cadrul proiectului VIP PLUS)
Fisa 1 Constientizare parinti: Importanta educatiei scolare (material realizat in proiectul VIP PLUS)
Fisa 2 Constientizare parinti: Importanta educatiei scolare a fetelor (material realizat in proiectul VIP PLUS)
Fisa 3 Constientizare parinti: Prevenirea abuzului, neglijarii, exploatarii copilului (material realizat in proiectul VIP PLUS)
Fisa 4 Constientizare parinti: Incurajarea participarii in cadrul comunitatii (material realizat in proiectul VIP PLUS)
Indrumari pentru utilizarea fiselor de constientizare (material audio realizat in cadrul proiectului VIP PLUS)
Ghidul mediatorului scolar- pentru comunitati cu romi (autori: Gheorghe Sarau si Elena Radu)